Библиотека “Никола Сикимић Максим” Кучево у јануару 2021. године пријавила се на Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката из области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва у 2021. години, који је расписало Министарство културе и информисања. Пројекат “Дигитализација публикација објављених у Општини Кучево од значаја за локалну заједницу” прихваћен је и Библиотеци су додељена средства од 700.000 динара, како би се одабрана грађа из завичајног фонда дигитализовала у ПДФ формат у целости, а поједини текстови у аудио-видео формат, како би били доступнији слепим и слабовидим особама, дијаспори, али и да би били занимљивији млађој популацији.

Додељеним средствима набављена је најсавременија опрема за дигитализацију: документ камера, дигитални фотоапарат са пратећом опремом и четири рачунара, који ће првенствено служити за складиштење дигитализоване грађе, али ће чинити и нови дигитални кутак у нашој библиотеци.

У оквиру пројекта дигитализоване су песничке збирке, монографије, али и прве кучевске новине “Нови дан”. Како су ове новине посебно занимљив део нашег завичајног фонда, јер сведоче о једном прошлом времену и људима који су у њему живели, радили, стварали, сви бројеви су доступни у ПДФ формату, а поједини занимљиви чланци и у видео формату. Главни и одговорни уредник “Новог дана” био је Воја Марјановић, чија породица је библиотеци позајмила бројеве који су у нашем фонду недостајали и ми им се овом приликом захваљујемо. “Нови дан” је у целости дигитализован. ПДФ грађа је за сада доступна у Библиотеци, где се може прегледати или преузети, а видео грађа је постављена на Јутјуб канал и можете је послушати ОВДЕ.

Окупљање у читаоници Библиотеке поводом представљања пројекта

Представљање резултата пројекта, као и свечано отварање дигиталног кутка организовано је 10. марта у читаоници Библиотеке, уз присуство представника локалне самоуправе, породице Марјановић, новинара “Новог дана”, чланова Управног одбора Библиотеке и заинтересованих грађана. Након премијере видео записа, дигитални кутак свечано је отворио председник Општине Кучево др Иван Рајичић, заједно са председницом Управног одбора Библиотеке Мајом Пантић и саветницом председника за образовање и културу Виолетом Велимировић.

Господин др Иван Рајичић, председник Општине Кучево, и Маја Пантић, председница Управног одбора Библиотеке “Никола Сикимић Максим” Кучево

Руководилац пројекта Јована Дишић укратко је представила ПДФ грађу, а затим се присутнима обратио и Светомир Марјановић, који се захвалио Библиотеци за то што је “Нови дан” сачуван од заборава.

Библиотека ће наставити са дигитализацијом завичајне грађе и у наредном периоду, а дигитални кутак је на располагању свим корисницима у радно време Библиотеке.

Представљање резултата Пројекта (седе, с лева на десно: Виолета Велимировић, саветница председника за културу и образовање и Јована Дишић, директор Библиотеке и руководилац пројекта)
Обраћање Светомира Марјановића (у средини), заједно са Зораном Благојевићем и Невенком Ташић, новинарима “Новог дана”
Радмила Станковић, новинарка; Милош Аврамовић, дугогодишњи сарадник “Новог дана”