У читаоници Библиотеке 16. јуна од 19 часова, уз присуство великог броја званица, одржана је премијерна промоција романа „Вакуум“, ауторке Јоване Дишић.  

О књизи су говориле: уредница домаће књижевности у Вулкан издаваштву  Марија Радић, класични филолог, уредник и књижевни преводилац Јована Раденковић и ауторка романа Јована Дишић.

Јована Раденковић, Јована Дишић, Марија Радић

Јована Дишић рођена је 1987. године у Пожаревцу. Основне и мастер студије завршила је на Филолошком факултету у Београду. До сада је објављивала кратке приче. Како ју је одувек интересовала фолклористика, објавила је неколико научних радова у оквиру те области.

Ради у нашој библиотеци као директор и бави се осмишљавањем и организацијом културних програма.

Да је велико интересовање владало  за овај догађај сведочи и чињеница да је библиотечка читаоница  била премала  за све људе који су дошли. Говорило се о значењу саме речи „вакуум”, шта за нас представља вакуум, и какво значење има у роману ?

Реч „вакуум“ најближе бисмо могли одредити као празан простор. У овом роману та реч добија и многа друга значења, али једно не губи: вакуум је међупростор између бити и не бити. Хамлетовско питање бити ил’ не бити одзвања више од четири века. Ипак, и данас је величанствено то што свако од нас има прилику да на то питање да сопствени одговор.

Вакуум је прича о томе.

Роман говори о томе  како кренути даље након што признамо себи да су све наше одлуке биле одраз несигурности и недостатка храбрости да саслушамо глас у нама, да погледамо истини у очи и запутимо се тамо где смо одувек желели да стигнемо. Ова прича увериће вас у то да и тумарања могу бити пут до спознаје.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *