Гост наше библиотеке 28.12.2021. био је Урош Петровић, писац, загонетач, творац НТЦ програма учења, креатор друштвених игара, едукатор.

У препуној читаоници библиотеке, кроз причу о књигама и  моћи речи, одушевљена публика решавала је занимљиве загонетке и вежбала вијуге.  Ово је био убедљиво најпосећенији догађај у библиотеци ове године, а ми смо посебно поносни на то што су већину публике чинила деца, а међу одраслима је било васпитача, учитеља, наставника, као и родитеља.

Урош Петровић (1967) је књижевник чија дела померају границе у савременој литератури за децу и младе. Аутор је двадесет књига (>150 издања, > 400.000 примерака) и добитник већег броја најпрестижнијих награда за књижевност за младе. Књиге су му до сада објављене и у Италији, Мађарској, Грчкој, Словенији, Румунији, Северној Македонији и Чешкој, као и на енглеском језику. Аутор је и оригиналних стоних друштвених игара, од којих су три награђене признањем Добра играчка Пријатеља деце Србије. Подстицао нацију на размишљање и унутар култног серијала Фазони и форе, као и у квизу Лавиринт на Јавном сервису Радио телевизије Србије као Творац лавиринта и најтежа препрека за такмичаре. Добитник је и већег броја награда за фотографију, које објављује широм планете. Коаутор је НТЦ система учења, и аутор концепта Загонетна питања, као и програма за усавршавање Како размишљањем изван устаљених оквира доћи до нових идеја и решења? и Психолошки танго. Гостује као предавач на факултетима, у школама и другим образовним установама у земљи и иностранству, као и у компанијама, на пословним форумима и конгресима. Један је од првих званичних креативних амбасадора Србије у оквиру националног пројекта Србија ствара. Дипломирани је инжењер технологије. Био је председник Менсе Србије и један од најбољих решавача IQ X теста на свету.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *