Објављујемо имена аутора чији ће песнички прилози бити објављени у трећем, тематском броју часописа Максим! Трећи број је у целини посвећен Стевану Раичковићу, а уредници су одлучили да поезија буде посвећена води и да се као тематско-мотивске доминанте истакну водом формиране метафоре и концептуализације света, како спољашњег, тако и унутрашњег. 

Ове године библиотека у Кучеву је понела име Стевана Раичковића и објавила конкурс за књижевну награду са његовим именом, те како све одише почетком, а управо је вода у миту постављена као почетак збивања, наметнула се као најјаснији избор. Како воду повезујемо и са представама плодности и витализмом, јасно је какав пут часопису предвиђамо. На конкурс се пријавило 47 аутора, а као и обично – избор је унапред био сведен на одређени број прилога. Уз велику захвалност ауторима и ауторкама чије смо прилоге читали у претходном периоду, објављујемо списак изабраних. Трудили смо се да при избору све време имамо на уму лик и дело Стевана Раичковића, коме је број посвећен. Неки од аутора који се нису нашли међу изабраним, конкурисали су и за друге сегменте – прозу, есејистику, те смо морали да се одлучимо где ће њихов допринос бити највреднији. Међу изабранима поново истичемо ауторе различитих генерација, различитих карактеристика песничког језика и односа према традицији, те се надамо да ћемо овим избором пружити и одређени прилог типологији новог српског песништва. (Марко Ђорђевић, уредник)

Изабрани аутори и ауторке: 
1. Ања Чуљак 2. Ђоко Здравески 3. Жарко Миленковић 4. Јелена Жугић 5. Лара Петровић 6. Марија Костић 7. Милица Митић 8. Миљан Јелић 9. Немања Ћурчић 10. Новак Ђукић 11. Павле Глигоровић 12. Слободан Јовић 13. Сузана Вуловић 14. Сузана Џувер 15. Сунчица Радуловић Торбица 16. Тамара Ереш

Представљање броја очекује се 8. јуна 2024. године у Кучеву.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *