Дводелним културним програмом у Кучеву представљен је “Максим”, часопис за књижевност, уметност и културу .


Библиотека „Никола Сикимић Максим” Кучево 5. јула организовала је дводелни културни програм поводом два важна догађаја. Свечаним пријемом у читаоници библиотеке, уз присуство председника Општине Кучево др Ивана Рајичића, заменика председника Општине Кучево Ненада Микића и председника скупштине Општине Кучево Бранка Кецмана, затим једног дела аутора заступљених у „Максиму”, као и библиотекара из целог округа, обележен је дан рођења Стевана Раичковића, који је рођен у Нересници 5. јула 1928. године.Други део догађаја, односно представљање првог броја „Максима”, часописа за књижевност, уметност и културу, одржан је у Спомен парку „Равништарка”.

Сви присутни аутори (Андрија Јонић, Владимир Петровић, Славица Јовановић, Голуб Јашовић, Тања Ђурђевић, Милош Петровић, Александра Петровић, Санела Анкић, Сергеј Станковић, Давор Радуљ) имали су прилику да говоре о самом часопису или прочитају свој прилог.

Након радног дела, за госте је организован обилазак пећине Равништарка захваљујући Туристичкој организацији Кучево. „Ово је дан када градимо нова пријатељства и учвршћујемо стара, дан када се представљају остварене старе идеје и рађају нове, али и дан када одајемо почаст људима чија имена су синоним за културу. Посебно је важно што су се позиву одазвали не само аутори, већ и библиотекари из целог округа. То неизоставно значи да нам је замисао била итекако добра”, рекла је Јована Дишић, директорка Библиотеке „Никола Сикимић Максим”.

„Пројекат ‘Максим’ започет је прошлог лета, када су се у библиотеци окупили кучевски песници, писци и љубитељи писане речи. Тада смо сви заједно закључили да нам је потребан простор за афирмацију локалних аутора, место на коме би мање познати или непознати писци и песници могли да стану раме уз раме са највећима. А који је бољи начин за то од часописа?”, закључила је Дишић.

Позиву да пошаљу прилог за нови часопис одазвали су се Александар Гаталица, Мухарем Баздуљ, Зоран Живковић, Сања Савић Милосављевић, Мик Герис и многи други.

Главни уредник првог броја је Младен Милосављевић, а уредник за поезију Спасоје Јоксимовић.

Планира се да часопис излази једном годишње.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *