У нашој библиотеци 15. марта одржано је представљање зборника: “Оне које су заборављене”, зборника ученичких литерарних радова о знаменитим и мање познатим женама из српске и светске историје, из области уметности, науке, активизма.

Овај литерарни конкурс једна је од пројектних активности у оквиру пројекта “Сазнај! Препознај! Пријави!” Удружења “Свет речи” из Велике Плане, а који је подржало Министарство омладине и спорта. Циљ конкурса био је да се ученици и ученици подстакну да истражују о женама које су својим делима утицале на ток историје и оплемениле животе будућих генерација, а које су та историја и те генерације заборавиле и запоставиле. На овај начин млади су стекли знања која о важним женским историјским личностима о којима нису имали прилике да уче у школи.

С лева на десно: Јелена Златкова, Живкица Ђорђевић, Милица Михајловић, Виолета Велимировић, Јована Дишић

Представљање зборника “Оне које су заборављене” у Кучеву део је годишњег плана Савета за родну равноправност Општине Кучево.

Зборник је представљен у форми разговора, у коме су учествовале: Милица Михајловић, ученица Пожаревачке гимназије и ауторка победничког литерарног рада, Јелена Златкова, уредница и приређивач зборника, председница Удружења грађана “Свет речи”, Живкица Ђорђевић, председница Удружења грађана “Креативна педагогија”, Виолета Велимировић, чланица Савета за родну равноправност Општине Кучево. Модерирала је Јована Дишић, директорка Библиотеке и такође чланица Савета.

Цео разговор можете погледати ОВДЕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *