Кучево је мали град, али је град у коме људи имају идеје и спремни су да их реализују. У децембру се једна сјајна идеја остварила на два различита начина. У Библиотеку је стигла од Виолете Велимировић и гласи – читати бајке за децу! Ми смо ову идеју радо прихватили, али нисмо били једини, што је резултирало тиме да су малишани Општине Кучево, па и шире, имали два сјајна новогодишња програма.

У сарадњи са Слободаном Стокићем, туристичким водичем и светским путником, који је уступио своју опрему, радио постпродукцију и учествовао у организацији, Библиотека се одлучила за необичан концепт. Првобитно је требало бајке да читају само библиотекари. Међутим, основна замисао је проширена, па смо у пројекат укључили грађане различитих старосних доба и занимања. На овај начин су у пројекат укључене и осетљиве групе. Није само малишанима било занимљиво што виде своје комшије, баке и деке у другачијем светлу, јављали су нам се гледаоци из различитих делова Србије, али и дијаспоре да нас подрже.

Овом приликом се захваљујемо Виолети Велимировић на идеји, а Слободану Стокићу на уступљеној опреми и помоћи да овај програм изгледа толико добро да изазове позитивне коментаре и завреди медијску пажњу.

Наравно, овај програм не би било могуће остварити да читачи нису тако радо пристајали да учествују. Због тога им се овом приликом посебно захваљујемо.

Наши библиочитачи (кликом на име моћи ћете да погледате снимак):

Виолета Илић, библиотекар (читала бајке Лав и миш, Најмање царство, Снежана и Ружица)

Оливера Митровић, радник библиотеке (читала бајке Вера и Бони и Чаробни музеј)

Нада Тодоровић, књижничар (Кћи вилиног коњица Десанке Максимовић и Амајлија Ханса Кристијана Андерсена)

Сања Вукојевић, клинички психолог (Бајка о ветрићу и Бајка о човеку који је обишао земљину куглу Ставана Раичковића)

Розица Драгојловић, професор разредне наставе (читала причу Боркану ку аурЋуп са златом, најпре на изворном влашком говору, а затим и на српском језику)

Стеван Илић, учитељ у пензији (народна прича Све, све, али занат)

Сунчица Михајловић, васпитачица (Ружно паче Ханса Кристијана Андерсена и Мрав мравац Јелице Грегановић)

Др Заид Билбеиси, лекар у пензији (читао арапску причу Кобне папуче на српском језику, а затим део друге приче на оригиналном арапском језику)

Радмила Станковић, песникиња и новинарка (Небески ковач, прича по мотивима из словенске митологије из књиге Каљави коњ Весне Алексић)

Зоран Зарић Оки (народна прича Сточићу, постави се!)

Дејан Марковић, рудар и аматерски глумац (јапанска народна бајка Змај из Наре и српска народна бајка Тамни вилајет)

Јелена Јеца Грубор, прва кучевска библиотекарка (Стеван Раичковић: Бајка о дечаку и месецу и Бајка о галебу; бајке Мачка и миш и Дечаци и жабе)

Јелена Лена Јовић, песникиња (Плава мачка Гроздане Олујић, инспирисана животом Николе Тесле)

Слободан Стокић, туристички водич (норвешка бајка Лукави дечак и трол преведена на српски језик, као и одломак на оригиналном норвешком језику)

Виолета Велимировић, професор (Why fir trees keep their leaves на енглеском језику)

Александра Ракић, етнолог и антрополог (Мачак отишао у хајдуке Бранка Ћопића)

На крају је Александра Ракић најавила и други новогодишњи програм потекао од исте идеје – Бајкочитаче. Петоро младих људи – Виолета Велимировић, Александра Ракић, Санела Анкић, Ивана Милановић и Милан Глозић – припремили су пет класичних бајки за малишане, уз сјајне илустрације. Њихове бајке можете погледати на каналу Туристичке организације Кучево, а емитовала их је и ТВ Браничево.

Овако су малишани, али и они који су у души вечита деца, овог децембра могли да уживају у најлепшим бајкама и причама, а надамо се да ће у њима уживати и неке будуће генерације.

Јелена Грубор, прва библиотекарка Кучева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *