У комплексу пећине Равништарке 28.маја у 10 часова свечано је отворен Меморијални турнир „Стеван Илић”, шаховски турнир посвећен сећању на Стевана Илића. У организацији су учествовали: Шах клуб „Звижд”, Туристичка организација Кучево, Спортски савез Општине Кучево и Библиотека „Никола Сикимић Максим” Кучево. 

Стеван Илић, по занимању учитељ, бавио се музиком, спелеологијом, локалном историјом, спортом и многим другим областима живота Кучева. Између осталог, један је од оснивача шаховског клуба „Звижд”. Рођен у Житковици 1947. године, Стеван Илић је био свим срцем посвећен граду у коме је живео. Оставио је писане трагове о историји Кучева и околине, али и трагове урезане у сећања људи са којима је сарађивао, дружио се, стварао. 

Присутнима су се обратили: Јована Дишић, директорка Библиотеке „Никола Сикимић Максим”, Раша Булутић, председник Шах-клуба „Звижд”, Раденко Јовичић, дугогодишњи пријатељ и сарадник Стевана Илића, кћер Стевана Илића – Виолета Илић, као и Александар Илић, директор Туристичке организације Кучево. Турнир је свечано отворио председник Општине Кучево др Иван Рајичић, уз речи подршке и жељу да ће турнир постати традиција, као и симболичним повлачењем првог потеза турнира.  Снимак отварања можете погледати ОВДЕ.

На турниру је учествовао двадесет и један играч. Поред домаћина, позиву на учешће у турниру одазвали су се играчи из Пожаревца, Мајданпека, Великог Градишта, Петровца и Жагубице. Након одиграних седам кола, проглашени су победници. Прво место: Владимир Његић (Пожаревац); друго место: Славиша Мићковић (Пожаревац); треће место: Александар Рајковић (Пожаревац). 

За све учеснике обезбеђен је обилазак пећине Равништарка. 

Организатори турнира, као и играчи, оцењују да је турнир достојан сећању на Стевана Илића. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *