У данашње доба када је техника загосподарила свим сферама нашег живота, постала је права вештина  развијати читалачке навике и васпитати дете да књиге воли и ужива у читању. Имајући у виду да развијање читалачких навика почиње првим контактом са књигом и да би љубав према књизи и навику читања требало развијати у што ранијем узрасту, осмишљена је  активност како би се нашим најмлађим ученицима мало одшкринула  та врата чаробног света знања, могућности и маште.

Квиз знања

         У оквиру осмишљене активности „Клуб љубитеља читања: водич кроз фантастику“, а као део пројекта „Обогаћени једносменски рад“, остварена је сарадња између  Основне школе „Угрин Бранковић“  и Библиотеке „Никола Сикимић Максим“ која је подразумевала посете ученика млађих разреда обухваћених пројектом  поменутој библиотеци петком, у периоду од 4. до 18. јуна текуће године.

Одржавање равнотеже

         Код ученика је уочен  изузетан почетни ентузијазам, а код појединих ученика којима је ово била прва посета библиотеци, помало и бојазан због посете  новој непознатој средини. Свака нелагодност је нестала када су угледали озарена лица дивних библиотекарки које су нас срдачно дочекале и осмислиле квиз са занимљивим играма. Након поделе у тимове симпатичних назива попут „Пчелица“, „Лептир“, уследила је провера знања, игра равнотеже уз балансирање књиге на глави, игре тражења књиге. Директор Библиотеке обогатила је  фонд  школске библиотеке „Угрин Бранковић“ поклонивши прегршт књига за наше ђаке, а свим присутним ученицима поклоњена је бесплатна чланска карта и слатко освежење. Време проведено у просторијама Библиотеке, које је пролетело, показало је нашим најмлађима да се могу забавити без мобилних телефона, у игри као део тима, или самостално у потрази за најпривлачнијим насловом, енциклопедијом, тродимензионалном књигом… Призор насмејане деце која знатижељно прелиставају књиге, исписују  импресије у Књигу утисака или цртају цртеже као дар библиотеци развеселио је све присутне и улио наду у будуће нараштаје који су у наредним данима већ узели штиво за читање и који ће, према обећању, барем једном током летњег  распуста посетити библиотеку.

Потрага за сакривеном књигом

           Изузетну захвалност изражавамо тиму Библиотеке на челу са директорицом Јованом Дишић на предусретљивости, разумевању потреба ученика, срдачном дочеку и уложеном труду и креативности приликом осмишљања игара. Сигурна сам да ћемо школске посете поновити у новој школској години и да је тајновитост полица препуних књига, мирис папира, шуњање међу полицама у потрази за „пленом”, остала као неизбрисива успомена будућих малих читача и разлог да поново закораче у храм „јединствене преносиве магије“, како Стивен Кинг доживљава  књиге.

                                                         
Жаклина Вукадиновић, професор српског језика и књижевности

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *