У среду 31. маја, 19 часова у читаоници библиотеке одржано је специјално издање БиблиоСалона, којим је званично и отворена 55. смотра Хомољски мотиви. Пред великим бројем званица, публици се прво обратила Јована Дишић, уредница БиблиоСалона и директорка Библиотеке „Никола Сикимић Максим” Кучево.

Она је поздравила све присутне и напоменула да је библиотеци припала велика част да овогодишња смотра почне баш у библиотеци, у години када и библиотека у Кучеву прославља велики јубилеј – 150. година од оснивања.

Слева надесно: председник скупштине Бранко М. Кецман, директорка смотре Хомољских мотива Марија Коцић и председник општине др Иван Рајичић

Председник општине др Иван Рајичић званично је отворио смотру и истакао је то колико се Кучево у последње време истиче на културној мапи Србије.
Гост БиблиоСалона био је професор доктор Бошко Сувајџић, писац и редовни професор Народне књижевности на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Проф. др Бошко Сувајџић

Разговарало се о фолклорним мотивима у савременој српској књижевности, значају традиције за савремену уметност и поезију, са посебним нагласком на косовском поетском наративу.
Имали смо прилике да чујемо и две песме професора Сувајџића, једну посвећену Јефимији, а
другу Десанки Максимовић.

Проф. др Бошко Сувајџић и Јована Дишић

На самом крају БиблиоСалона, Марија Коцић, директорка Центра за културу „Драган Кецман” и
директорка смотре Хомољски мотиви, уручила је поклон госту Бошку Сувајџићу и позвала све
присутне на остале програме Хомољских мотива.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *