Често можемо чути да људи, а нарочито деца, све мање читају и све се мање интересују за књиге, а да неке библиотеке можда и немају сврху свог постојања јер у њих нико не долази. Ми смо недавно доказали не само да то није истина, већ да се и библиотеке, као један облик традиционалног опхођења према култури, могу прилагодити, еволуирати и направити праву малу револуцију у свом раду.

Чланске карте спремне за попуњавање

Наиме, Дан и славу библиотеке (Светог Саву) обележили смо једном акцијом. Уместо да очекујемо поклоне за свој рођендан (а није да их нисмо добили), ми смо одлучили да свим заинтересованим корисницима поклонимо годишњу чланарину. Пошто је радно време Библиотеке још увек само преподневно, корисници су могли да се учлане и преко телефона и преко друштвених мрежа. Такође смо охрабрили и нове и старе кориснике да нам јаве уколико не могу да дођу у Библиотеку по књиге, јер смо на себе преузели да нађемо начин да књиге доставимо на кућну адресу. Одзив је правазишао сва наша очекивања! Број корисника Библиотеке се значајно повећао, јавио се велики број читалаца који није у ситуацији да долази у просторије Библиотеке, носили смо књиге и чланске карте својим новим корисницима.

Део књига које смо носили на кућну адресу

Показало се да итекако има потребе за Библиотеком “Никола Сикимић Максим” и за свим библиотекама на овом свету, јер многи желе да читају и желе да буду корисници библиотеке, али немају начин да до ње дођу. Због тога нам је један од најважнијих циљева у 2021. години – направити мрежу корисника и волонтера и омогућити свим грађанима Општине Кучево да књигу коју желе да прочитају без муке држе у рукама.

Међутим, ово није једина одлука која је проистекла из успешности ове акције.

Део књига које смо носили на кућну адресу

Управни одбор Библиотеке је у консултацији са библиотекарима донео одлуку о висини годишњих чланарина према различитим категоријама корисника, у којој је цена чланарине знатно смањена, а уведена је и нова категорија – породична чланарина. Ценовник услуга можете погледати ОВДЕ, а целокупни текст одлуке можете погледати ОВДЕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *