У четвртак 8. априла у Библиотеци „Никола Сикимић Максим“ одржан је седми по реду БиблиоСалон под називом „Зарасла бутна кост“. Наш гост био је Филип Грбић, писац и филозоф.

Филип Грбић (1984) рођен је у Београду, где је завршио студије филозофије на Филозофском факултету. Ради као професор филозофије у истом граду. За први роман „Руминације о предстојећој катастрофи“ награђен је Наградом „Милош Црњански“ (2017), а за други роман „Прелест“ освојио је Награду „Бранко Ћопић“ (2018). Члан је Удружења књижевних преводилаца Србије.

Овога пута нам Грбић у госте није дошао као афирмисани књижевник, већ као мислилац на тему саосећања, сапатништва, емпатије.

Необично име БиблиоСалона није потекло ни из књижевности, ни из филозофије, већ из антропологије. Наиме, када je Маргарет Мид неко од њених студената питаo шта је најранији знак цивилизације, очекујући да ће одговор бити нешто попут глинене посуде, обрађеног камена или оружја, она је одговорила: „Зарасла бутна кост“. Објаснила је да код животиња у дивљини овај прелом значи врло брзу смрт – и кост не стиже да зарасте. Ако је бутна кост код човека зарасла, то значи да је имао ко да брине о њему.

Према томе, почетак саосећања био би и почетак цивилизације. Почевши од ове, по речима нашег госта, сентименталне и мало вероватне хипотезе, разговор се кретао од праисторије ка савременом добу, снажно претресајући идеје јудеохришћанства и западноевропске филозофије, као и наслеђе западноевропске културе.

Гост Филип Грбић и модератор Јована Дишић (фото: Мирослав Животић)

Уз опаске о „инжењерингу емпатије“ у савременом друштву, а који се обилато прелио и на савремену књижевност, дотакли смо се и класика светске књижевности. Иако смо навикли да разговори у оквиру БиблиоСалона не дају коначне одговоре, као што их, уосталом, не дају ни филозофија ни врхунска уметност, овога пута ћемо се усудити да донесемо један закључак, а кроз речи Достојевског: „Саосећање је главни закон људског постојања.“

Овим речима закључујемо и прву сезону БиблиоСалона. Захваљујемо се свима који су били наши гости током протеклих месеци, свима који су нас пратили и подржавали, помогли да сваки следећи БиблиоСалон буде све бољи и бољи. Очекујте ову форму поново у септембру, а до тада пратите остале бројне пројекте које смо вам припремили.

БиблиоСалон можете погледати на друштвеним мрежама, као и на Јутјуб каналу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *