У четвртак 8. 12. у читаоници Библиотеке „Никола Сикимић Максим” у Кучеву одржан је
БиблиоСалон са Дејаном Ристићем, историчарем и једним од наших водећих стручњака у области очувања културног наслеђа и културе сећања.

Непосредан повод за гостовање била је књига „Нестварни” (Vukotić Media, 2022), која представља збирку есеја о митским личностима српске историје, који су, премда историјски нестварни, неизмерно важни за разумевање нашег националног идентитета и културно-историјског наслеђа, и као такви, у српској традицији и народном памћењу, и те како стварни.

У разговору је било речи и о три претходне књиге есеја Дејана Ристића: „Митови српске историје”, „Заблуде српске историје”, „Легенде светске историје”, али и о појму „измишљене традиције”, псеудоисторији и њеној штетности, о томе како разлучити истините информације од измишљених сензационалистичких, колико је знање значајно и зашто га треба непрестано стицати, али и неизоставно преиспитивати.

Господин Ристић је више пута поновио како ради исправног знања увек треба постављати питања, што је публика врло радо и учинила, те је читав овај сусрет трајао пуна два и по сата, а могао је трајати и много дуже.

Разговор је водила Јована Дишић
Фотографије: Мирослав Животић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *