Почетком децембра упутили смо један посебан позив песницима и глумцима, о чему се можете подсетити ОВДЕ. Песници који припадају нашем завичајном фонду, а посебно они који до сада немају објављене књиге, могли су да нам се јаве и пошаљу своје песме. Глумци и они који воле да говоре поезију били су позвани како би помогли у промоцији завичајног фонда. На овај начин смо добили мноштво снимака у којима професионални и аматерски глумци, као и љубитељи поезије, говоре стихове наших завичајних песника.

Пројекат се одвијао искључиво путем друштвених мрежа и наишао на јако леп пријем и међу песницима и међу глумцима, али и у широј јавности. Овим путем се захваљујемо свима који су говорили поезију и на овај начин помогли да се песме наших аутора, без обзира да ли су афирмисани или не, представе широј публици.

Заступљени аутори: Александра Петровић, Милан Вишњић, Мирослав Лукић, Војислав Марјановић, Радмила Станковић, Драган Деспот Ђорђевић, Живојка Жујкић, Бојан Ђорђевић, Жељко Милорадовић, Маријана Станковић; гост из Бора – Немања Испировић, који пише на влашком говору.

Поезију су говорили: професионални глумци Горица Поповић, Иван Јевтовић, Раде Ћосић, Богдан Богдановић, Небојша Миловановић, Паулина Манов, Славко Калезић; затим Матилда Вељковић (књижевница), Валентино Ољача (глумац Позоришта “Миливоје Живановић” Пожаревац), Драгана Костић Милутиновић (професор и глумица АП “Бранислав Нушић” Мало Црниће), Мирослав Милутиновић (песник и глумац Позоришта “Миливоје Живановић” Пожаревац), Марија Вајнер (глумица Позоришта “Миливоје Живановић” Пожаревац), Јована Рачић (песникиња), Александра Петровић (песникиња), Милена Николић-Јовановић (учитељица), Јелена Лена Јовић (песникиња), Божица Боба Недељковић (вокални солиста), Данијела Божичковић-Радуловић (књижевница).

Пројекат “Песничка откровења” спојио је толико различитих уметника, поетика, стилова, заједница, да је тешко све их побројати. Говорила се поезија наших завичајних песника, јављали су нам се и они афирмисани и они који још увек стидљиво пишу и помало објављују. Одазвали су се и професионални и аматерски глумци, а и они који просто воле поезију и воле да је говоре. Нарочито истичемо сарадње у којима су песници говорили поезију својих колега, као и оне које су нас спојиле са суседним општинама (Мало Црниће, Пожаревац, Петровац, Костолац), али и неким много даљим (Нови Сад).

Снимци се могу погледати на профилима друштвених мрежа.

Намера нам је да у будућности наставимо са оваквим и сличним пројектима, како би поезија наших завичајних песника била широј јавности представљена на најбољи могући начин.

One thought on “Песничка откровења – резултати

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *