Русија и свет ове године обележавају 200 година од рођења Фјодора М. Достојевског, из чијег пера су изашла дела као што су „Злочин и казна“, „Идиот“, „Браћа Карамазови“.

Достојевски је, као ретко који други аутор, успевао да пронађе праве речи којима је описивао душевно стање људи у екстремним ситуацијама. Психолози су његове студије различитих карактера проглашавали мајсторским делима. Ликови из његових романа познати су широм света: студент Раскољников, кнез Мишкин…

Фјодор Михајлович Достојевски рођен је 11. новембра 1821. године у Москви, као син лекара и потомак осиромашене племићке породице. За живота је патио од болести, био зависник од коцке, паралисали су га страхови и мучили финансијски проблеми. Због блискости с левичарским противницима руског цара, у младости је био осуђен на смрт. У шоку због пресуде оболео је од епилепсије, након чега је смртна казна преиначена у вишегодишње изгнанство у Сибир, заједно с најтежим злочинцима.

„Достојевски нам је потребан и данас, како би модеран човек опет пронашао своје право ’ја’“, каже Павел Фокин који у својим делима истражује самог Достојевског, али и његове личне, људске поноре.

У нашој библиотеци овај важни јубилеј смо обележили симболично, одајући му почаст једним кратким снимком, који можете погледати ОВДЕ.

Радмила Станковић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *